Ingrediënten:
- 1 pompoen, pitten verwijderd, in blokjes
- 1 el komijnzaad
- 1 gedroogde chilipeper, verkruimeld
- olijfolie
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
- een paar takjes verse peterselie, blaadjes fijngesneden, steeltjes fijngehakt
- 2 kleine rode uien, geschild, fijngehakt
- 1 1/2 groentebouillon
- 2 blikken kikkererwten à 400 gram, uitgelekt
- 50 gram geschaafde amandelen
- 50 gram pompoenpitten (of rooster de pitten uit de pompoen, ik ben er nog niet uit hoe dat handig moet)
- 1/2 el venkelzaad
- 1/2 el sesamzaad
- 1/2 el maanzaad
- geraspte schil van 2 citroenen
- een paar takjes verse munt, blaadjes gehakt
- 2-3 tl harissapasta
Bereiding:
1) Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de pompoen, komijn en chilipeper in een braadslee. Besprenkel met olie, schep door elkaar en zet in de oven. Rooster 45 minuten tot de pompoen zacht en gaar is.
2) Verhit als de pompoen klaar is, een soeppan en schenk er een scheut olie in. Voeg de bleekselderij, knoflook, peterseliestelen en 2/3 van de ui toe en bak zachtjes met de deksel op de pan tot de groenten zacht zijn.
3) Voeg de pompoen toe, laat een paar minuten smoren en voeg vervolgens de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
4) Rooster ondertussen de zaden en pitten tot ze bruin zijn.
5) Breng de soep op smaak met peper en zout en pureer heel kort met een staafmixer zodat er nog grove stukjes inzitten.
6) Houd de soep warm terwijl je citroenrasp, peterselieblaadjes, munt en resterende ui (heel fijn gesneden) mengt.
7) Serveer de soep door eerst een 1/2 tl harissa in elke soepkom te doen. Voeg de soep toe met een schepje uienmengsel en roer 1x door. Strooi vervolgens de zaden erover.
Zaden verkrijgbaar bij de toko net als de harissa (een anijs-chilimengsel wat in heel veel soepen lekker is, ook verkrijgbaar bij de Jumbo)
De soep is ook heel lekker zonder alle zaden en pitten en een stuk goedkoper. Vervang ze door een zakje kant en klare pittenmix die je eventjes bruin roostert in een koekenpan. Harissa kan vervangen worden door sambal.