Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 1 ui, grof gehakt
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl gemalen koriander
- 1.2 liter groentebouillon
- 350 g aardappels, in kleine blokjes
- 425 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
- 1 el maïzena
- 1,5 dl crème fraîche
- 2 el tahin (sesamzaadpasta)
- 200 g jonge spinazie, in reepjes
- zout en vers gemalen peper
- cayennepeper om te serveren
Bereiding:
1) Verhit de olie in een grote pan met zware bodem en bak knoflook en ui op matig vuur 5 min. tot de ui zacht en goudbruin is. Schep het geheel af en toe om.
2) Roer er komijn en koriander door en bak het geheel nog 1 minuut. Giet de bouillon in de pan, voeg de aardappels toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur lager en laat de soep 10 minuten pruttelen.
3) Voeg de uitgelekte kikkerwten toe en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen tot de aardappels net zacht zijn.
4) Meng in een kom de maïzena met de crème fraîche, de tahin en flink wat zout en peper. Roer het mengsel door de soep en voeg de spinazie toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep 2 minuten zachtjes doorkoken. Serveer met cayennepeper.
Een halve theelepel harissa per soepkom geeft de soep net iets meer pit.