In mijn koelkast ligt al een week een zak wortels te verpieteren. Dit is mijn eigen schuld want in plaats van "winterpeen" had ik "bospeen" op het boodschappenlijstje gezet. Een winterpeen is één grote wortel, precies genoeg voor één gerecht en bospenen gaan nooit alleen maar in bossen. Dus de overige bospenen liggen nu al een week in mijn koelkast en ik weet eigenlijk maar één recept met wortel en dat had ik al gegeten. Zodoende spitte ik mijn kookboeken door en kwam op dit recept van Jamie Oliver. Aardappel, wortel en pastinaak uit de oven. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik nog nooit in mijn leven pastinaak had gegeten en altijd aan een grote witte wortel moet denken. En dat klopt zoals je kan zien ook aardig:
Ingrediënten:
- Halve kilo pastinaak, geschild en in dunne plakken
- een stuk of 8 wortels, ook in dunne plakken
- een kilo vastkokende aardappels, geschild en grote exemplaren door de helft
- een bol knoflook
- 3 takjes rozemarijn
- olijfolie
- peper en zout
- grote ovenschaal of braadslee
Bereiding:
1) Kook de aardappelen 10 minuten en de wortels en pastinaak in een andere pan 4 minuten.
2) Plet de knoflooktenen een beetje met je handpalm en haal de blaadjes van de takjes rozemarijn. Hussel dit met een paar flinke scheuten olie in de ovenschaal/braadslee.
3) Giet de wortels en pastinaak af en doe ze in de ovenschaal/braadslee. Giet daarna de aardappelen af en schud flink heen en weer met het vergiet zodat de buitenkant van de aardappels een beetje uitelkaar vallen. Dit zorgt ervoor dat de aardappels een krokant laagje in de oven krijgen. Voeg ze daarna toe bij de rest en hussel goed door.
4) Zet de ovenschaal/braadslee in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer een uur. Schep om het kwartier even om zodat de bovenkant niet verbrand. Het is klaar wanneer de aardappels krokant en bruin zijn. (Gelukkig is alles al snel eetbaar dus het kan er veel minder lang in wanneer je haast of honger hebt)
Bron: Jamie Oliver's Kookrevolutie